Pias Doftskola

 Att inreda med dofter
känns nytänk hos oss men parfym och rumsdoft har funnit sedan antikens tider och uppstod i Mesopotamien och antikens Egypten men utvecklades ytterligare av Romarna och Perserna längre fram.

Världens första historiska säkerställda kemist var en kvinna vid namn Tapputi. Hon var parfymör och nämns i en kilskriftstavla från andra årtusendet f. kr i Mesopotamien.

Det återuppväckta intresset för antike ledde till att konsten att tillverka parfymer blomstrade i renässansens. Under 1500-talet utvecklades tekniken av Catherine de' Medicis personlige parfymör Rene le Florentin. Hans laboratorium stod i förbindelse med hennes våning genom en lönngång, så att inga recept skulle stjälas på vägen. När Catherine blev drottning av Frankrike tog hon med sig flera italienska seder, som att äta med gaffel, använda korsett balett, högklackade skor – och parfym. Bland annat lät hon parfymera sina läderhandskar vilket blev mycket populärt, och Grasse, som var Frankrikes centrum för lädertillverkning, började därmed inrikta sig på parfymerat läder, och sedan parfymer. Runt 1700-talet började aromatiska växter att odlas i Grasse, för att förse den växande parfymindustrin med råmaterial

Det har det varit många länder inblandade genom årtusende tills det äntligen kom till Frankrike och apoteken i Florens, Italien som vi på Grönbergs idag inhandlar merparten av våra dofter ifrån.

Doft är vår första och starkaste sinne och framkallar gärna minnen, vilket är mycket spännande.
Så om du doftar på tex syren så kan det ta dig tillbaks till barndomens skolavslutning kanske...

Rumspinnar, diffusers eller doftolja med pinnar är alla namn på samma sak nämligen rumsparfym. Så vill du inreda med rumsdoft och sätta din prägel på ditt hem så skall du välja doftnoter som får dig och din familj att må bra och som kan framkalla mer känslor av glädje bra nostalgi, minnen mm.

På Grönbergs har vi varit noga med att försöka ha rumsdofter som är uppbyggda i nivåer med: Toppnot-Hjärtnot-Basnot och då gärna många doftnoter i varje nivå för att få doften mer mångfacetterad och lite mer spännande. Det betyder att det kan puffa upp olika doftnoter hela tiden i rummet och det blir mer spännande än en platt statisk doft som tyvärr många rumsdofter är av idag. Dessutom ger den en mjuk behaglig doft och en känsla av att du inte riktigt vet varifrån doften kommer i rummet.